Folyadékbehatolásos vizsgálat (PT)

Folyadékbehatolásos vizsgálat (PT) – amit tudni érdemes

A roncsolásmentes anyagvizsgálatok egyik fajtája a folyadékbehatolásos vizsgálat (PT). Ez a módszer remekül alkalmazható a vizsgálni kívánt anyagok felületére nyitott folytonossági hibák kimutatása érdekében. Leginkább a repedések, az átlapolások, a porozitás és a beolvadási hiány esetében végezzük el ezt a típusú vizsgálatot. Amennyiben nem nagyon porózus az adott felület, úgy a fémek mellett kerámiák és műanyagok vizsgálatát is el lehet végezni a folyadékbehatolásos vizsgálat (PT) segítségével.

A folyadékbehatolásos vizsgálat (PT) kétféle módon történhet:

  • színkontrasztos módszerrel,
  • vagy fluoreszkáló módszerrel.

Hogyan történik a folyadékbehatolásos vizsgálat (PT)?

A folyadékbehatolásos vizsgálat (PT) során felhasználjuk a kapilláris hatást. Ehhez különféle kis felületi feszültséggel rendelkező folyadékokat használunk fel, melyeket felviszünk a vizsgálni kívánt anyag felületére. Ez pedig behatol a vékony résekbe és a felületi repedésekbe, a gravitációtól függetlenül. Ezután a felületről letöröljük a felesleges behatoló folyadékot, majd nagy porozitású anyagot viszünk fel a vizsgálati anyagra. A repedésekben és kapillárisokban maradt jelző folyadékot magába szívja a felvitt előhívó anyag, így könnyedén meg tudjuk állapítani az esetleges folytonossági hiányosságokat.

A vizsgálat eredményességét számos tényező befolyásolhatja. Ilyen lehet például a vizsgálat ideje, a behatolási és az előhívási idő, valamint a vizsgált anyag és a vizsgálati felület hőmérséklete.

Folyadékbehatolásos vizsgálat (PT) – miért érdemes minket választani?

Cégünk immár több éve sikeresen végez roncsolásmentes anyagvizsgálatokat, melyek egyik legmegbízhatóbb módja a folyadékbehatolásos vizsgálat (PT). Szakembereink hatalmas tapasztalattal és maximális szaktudással rendelkeznek, így garantáltan a lehető legpontosabb mérési eredményeket tudjuk nyújtani.

Fontos megemlíteni, hogy bizonyos anyagok káros hatással lehetnek a vizsgálati tárgyra. Éppen ezért, munkatársaink minden esetben a legmegfelelőbb és legjobb minőségű anyagokkal dolgoznak. Minden egyes folyadékbehatolásos vizsgálat (PT) megkezdése előtt hatalmas figyelmet fordítunk a vizsgálandó anyag előkészítésére és tisztítására, ezzel is biztosítva a legjobb eredményeket.

Amennyiben kérdése van a folyadékbehatolásos vizsgálat (PT) szolgáltatásunkkal kapcsolatban, keresse szakembereinket bizalommal! Célunk, hogy minden egyes vizsgálat során a lehető legpontosabb eredményeket nyújtsuk ügyfeleinknek.